Ombyggnad Leksands Sparbank Huvudkontor 2016

Det var femtio år sedan, nu är det dags igen. Med hjälp av Skoglunds ska Leksands Sparbank ta klivet in i framtiden med en ny modern banklokal.

Den 14 januari 1965 beslutade Leksands Sparbanks styrelse att en helt ny banklokal måste byggas. Det tidigare bankhuset, den så kallade ”Herrgården”, hade varit hemvist ända sedan 1895 och var nyttjad till bristningsgränsen. Snart sattes byggandet igång, alldeles intill, på samma tomt. Kostnaden för det nya bankkontoret beräknades till 1,5 Mkr och byggets huvudentreprenör blev Skoglunds. Den 12 december 1966 blev en stor dag i bankens historia när nya, moderna lokaler kunde invigas.

Femtio år har gått och Leksands Sparbank har återigen sett behov av förnyelse. Och cirklarna sluts när Skoglunds återigen är huvudentreprenör för byggnationen. Ifjol gjorde Skoglunds som bekant en stor renovering och uppfräschning av Leksands Sparbanks kontor i Rättvik. Så här i efterhand kan konstateras att investeringen inneburit ett lyft på flera plan för banken och kunderna. Nu är turen kommen till bankkontoret i Leksand att möta framtiden, banken ska byggas om för att bli en mötesplats och ge den service som dagens och morgondagens kunder efterfrågar. Bankkontoret började därför byggas om i mars i år med målsättningen att vara klar i december 2016.

Det är en nöjd bankchef vi träffar i Bo Liljegren, som ser fram emot det färdiga resultatet.

– Vi bygger nu för ett helt annat kundbeteende. Och vi gör en investering, en stor sådan, som ska kunna hålla femtio år framåt. Vi kommer bland annat att få en bankbutik, som en kiosk, med en separat entré. Där kommer vi även i fortsättningen kunna erbjuda kontanthantering. Banken kommer också att inrymma ett litet café, samt att det skapas bättre utrymmen för att hålla utbildningar, informationsmöten och föreläsningar. Den nya banken öppnar samtidigt upp för att bjuda in allmänheten, föreningar och företag med andra typer av tjänster till sina lokaler.

Magnus Mårtensson är Skoglunds projektledare.

– Målet är att återinviga banken den 12 december, på dagen 50 år efter förra bankinvigningen. Det är bråda dagar, men det ska vi klara.

Magnus pratar om flera parallella utmaningar, där sommaren blir som mest intensiv.

– Det är full produktion då, även under semestrarna. Åtta snickare kommer att vara i arbete. Magnus berättar att bankkontoret i Leksand kommer att göras om i samma snitt och utformning som i Rättvik, med öppna kontorslandskap och glasytor.

– Kunderna i Leksand kommer nog att reflektera över just detta, att det blir ljusare och öppnare. Även att lokalen kommer att andas mer mötesplats än det man tidigare upplevt som ”traditionellt bankkontor”. Samtidigt ska värdet och igenkänningen av byggnaden finnas kvar.

Arbetet i banken är uppdelat i tre etapper. Den första etappen – som pågår fram till semestern – omfattar markplan med rivning av den gamla rumsindelningen samt nya installationer och återuppbyggnad. I huvudsak sker arbetet i de bakre regionerna av bankkontoret.

– Första delen har varit relativt enkel, utmaningen är att komma fram med installationer i tillgängliga utrymmen. Under semestern ska vi även börja med att byta yttertaket på huvudbyggnaden. I etapp två, efter semestern, väntar den publika banklokalen, där i huvudsak förändringarna har omnämnts, med en mer ”öppen arena” för bankaffärerna. En nyhet för bankkunderna blir också den nya kundentrén, där Skoglunds skapar en utbyggnad av glas, med en portal av koppar. Den tredje och sista etappen avser kontorsdelen på övre plan samt mindre arbeten i herrgården, annexet till banken. Kontorsdelen innebär en ombyggnad till kontorslandskap med nytt pentry, personalrum och toaletter.

Senaste ombyggnaden gjordes för 27 år sedan, 1989, och Magnus menar att byggnaden i stort kommer att må bra av uppfräschning.

– Det blir lite som att gå från 80-talsstuk till jättemodernt, detta samtidigt som vi hela tiden har i åtanke att bevara värdet av den byggnad som finns. Magnus tycker att det är ett positivt projekt – och bra för bygden.

– Det är roligt att det satsas i Leksand. Och banken är bra att samarbeta med, där även de har fullt upp just nu med projektering och produktutveckling. Det är långa ledtider i den här branschen, vi står dessutom inför en semesterperiod. Men vi ska lösa det här tillsammans.

Citat Bo Liljegren, VD Leksands Sparbank under projekttiden:

– Det har inte gjorts så många genomgripande förändringar i banken över tid. Det är hög tid att göra det nu för att inte åsamka en kapitalförstöring. Det är jätteviktigt att vi tror på den här bygden och bidrar till att den utvecklas När andra i bankvärlden drar sig tillbaka, ja då väljer vi istället att satsa. Det skickar ut viktiga signaler.

 

– Det är jätteviktigt att använda lokala entreprenörer så långt det bara går. Det är viktigt att inte vända oss till någon Stockholmsfirma. De här killarna vi har oss är en del av samhället, någon var även med vid bygget i Rättvik. Hantverkare, ledning, ägare, det spelar ingen roll, vi är alla en del av det lokala. Vi är otroligt nöjda med det som Skoglunds utförde i Rättvik. Jag har jobbat rätt mycket med såna här projekt tidigare. Och Skoglunds levererar i tid, till en kostnad och kvalité vi bestämt. Och visst är det lite unikt att vi nu möts igen, 50 år senare.